Hallo Wereld, deel twee: Blog verhuisd

Hallo Wereld, deel twee: Blog verhuisd

Ik heb mijn webzijde van WordPress.com naar een zelf gehoste WordPress.org site verhuisd. En heb gelijk een goede domeinnaam gekoppeld. Sinds vandaag (nou ja, eigenlijk gisteren) is dit blog bereikbaar onder https://www.veelvoorminder.nl.

Waarom?

Eigenlijk voornamelijk voor meer controle over de site. WordPress.com is wat mij betreft te beperkt geworden bij de wensen die ik heb. Het is een goede plek om gratis te starten met een blog. Alles wat buiten de functionaliteiten valt, moet flink voor betaald worden. Bijvoorbeeld het koppelen van een domein, of het toevoegen van plugins. Dan is het een snel sommetje dat dit veel goedkoper kan bij een web hoster.

Stappen voor de migratie

Domeinnaam

Het regelen van een domeinnaam. Die had ik al enige tijd geregistreerd bij mijndomein.nl.

Hosting

Daarnaast is er een hosting nodig waar het makkelijk is om WordPress als CMS te installeren. In dit geval heb ik de hosting bij dezelfde als het domein geplaatst. Dit is niet per se nodig, maar voor nu goedkoop en makkelijk. Houdt dit wel in de gaten.
Na het kiezen voor de webhosting bij mijn domein, in een klik WordPress laten installeren.

Ssl

Een SSL certificaat is belangrijk. Dit geeft een vertrouwd gevoel aan de site als deze veilig met een groen slotje is beveiligd. SSL is ingesteld, aangevraagd en binnen 15 minuten actief. Mijndomein.nl maakt gebruik van een Let’s Encrypt gratis SSL certificaat. De site is daarmee goed bereikbaar met SSL, verder heb ik de HTTP automatisch laten doorverwijzen naar HTTPS.

Thema

Een nieuwe site betekent een nieuw thema. Nou ja, meer omdat ik het oude thema al reeds een jaar actief heb staan. Vanuit de admin is het makkelijk om een thema te selecteren. Ik ben op zoek naar een makkelijk, niet te flashy en simpel thema. Maar ook weer niet één die overal gebruikt wordt.


Importeren

Die 80 artikelen die geschreven waren dienen natuurlijk overgebracht te worden naar de hosted WordPress. Nu is daar gelukkig een makkelijke manier voor. Activeer eerst de WordPress Importer plug-in onder plugins.
Exporteer nu de site vanuit WordPress.com: My Site → Manage → Settings.

Dit geeft een Zip bestand met daarin een XML bestand die je nodig hebt bij de importer. Even unzippen en dan je bestand kiezen, klikken van Upload file and import, kies die optie Download & import file attachments om de attachments en media te importeren. Klik en gaan.


Configuratie

Vervolgens is het de configuratie afmaken zodat de juiste instellingen, namen en zoverder worden getoond.


Plugins 

Wat is een WordPress site zonder plugins? Nou niet veel. Maaaaaar let wel op met de hoeveelheid plugins, dit kan de site erg vertragen. Ik heb de volgende plugins:
– Jetpack, om de zelfde look and feel te hebben als eerder.
– W3 Total Cache, voor cache en versnellen.
– Duo Security, voor de MFA functie om bij de admin te komen.
– Simple Revisions Delete, de concept revisie opruimen.
– Meta Tag Manager, toevoegen van meta tags op een makkelijke manier.
– AddToAny Share, toevoegen van knoppen om naar sociale media te delen.

Widgets 

Nu de plugins en thema’s op de plek staan is het tijd om de widgets in het side-menu opnieuw in te stellen. Ik houd daarbij de customizer van de bron site en de doel site in verschillende tabbladen naast elkaar om makkelijk de data over te zetten.

Testen

De site draait nu rustig een dag. Met een mobiel en via de browser bekijken of de pagina’s ok werken. Het enige wat mij opvalt is dat het quote blok niet super netjes geformateerd wordt, maar dit is niet blokkerend in mijn mening. De links naar berichten verwijzen nog naar de wordpress.com site. Maar daar hebben we ook wat voor.

Doorverwijzen

Voor het doorverwijzen van de gebruikers die nog de wordpress.com site gebruiken, heb ik een doorverwijzing ingesteld op wordpress.com. Helaas is dat een betaalde functionaliteit, 13,- op jaarbasis. Aangezien ik gebruikersgemak belangrijk vind, heb ik deze ingesteld op wordpress.com (wederom in het settings gedeelte).

Done

En klaar. We zijn live op https://www.veelvoorminder.nl. Deze blogpost wordt gelijk gepost op de “nieuwe” locatie en niet meer op de oude locatie.

Niet helemaal klaar, de verwijzingen her en der naar de wordpress.com locatie dienen aangepast te worden. Sommige daarvan moet ik zelf doen, andere ben ik afhankelijk van andere (hallo :zwaai:). Heb jij dus een verwijzing naar veelvoorminder.wordpress.com, pas deze dus aan. Anders blijft er een redirection tussen zitten. Niet helemaal een ramp, alleen een extra stap.

Zijn er zaken die nog niet helemaal kloppen, laat het mij vooral weten.

Heb jij wel eens je site verhuisd?

Veelvoor

Geef een reactie